Summa sidvisningar

tisdag 25 september 2012

120919-21 LITE FISKE OCH MYCKET ANNAT....

 Som ni nog märkt är det inte så mycket aktivitet här på bloggen.
Detta betyder dock inte att jag bara ligger hemma på soffan :-)
Tvärtom så är det full rulle nu så därför hinner jag inte blogga.

Har fixat med en del ”dum och snål-tar mycket tid” projekt………

Förra vintern dog mina guldfiskar så för att slippa en repris var planen att ta in fiskarna i ett akvarium över vintern. Nu skulle jag bara hitta ett akvarium…….

Javisst!!!! Jag har ju ett gammalt 220 liters hemma hos farmor som jag ställde ner i hennes källare för typ 20 år sedan. Eftersom silikon inte torkar så är det ju fortfarande tätt, eller hur.

Sagt och gjort!!!
Hem till farmor och hämta hem mitt akvarium. Allt bra eller?

F-n, kom inte ihåg att tvärstagen var trasiga. Utan dessa stag bågnar akvariet och kan spricka.

Stannade kvar på jobbet och fräste nya stag i rostfritt från gamla skrotbitar. Blev bra men tog tid……

Akvariet klart, saknade ”bara” en benställning. Stack till Byggmax och slängde in lite brädor och långa skruvar i bilen. Kostade endast typ 500kr. (Fanns bara storpack med skruv..)

Sågade till, skruvade ihop och målade en benställning. Blev bra!!

Målade bakrutan på utsidan för att skapa lugn i akvariet.

Limmade liggunderlag på ställningen för att skapa en mjuk yta för akvariet att stå på.

Fixade även ljusramperna som hade lite halvruttna kablar. Bytte till nya.

Nu var det dags att fylla akvariet. Tror ni det var tätt??? NATURLIGTVIS INTE!!!!!!!
Det rann ur hörnen på 2 ställen!!!

Efter att ha lagt ner x antal timmar och typ 500 kr stod jag där med ett otätt akvarium.

Kollar på Blocket och ser att ett komplett 220l akvarium MED benställning kan köpas för typ 500 kr. När snålheten bedrar visheten………..

Ibland blir man såååååååå trött på sig själv. Händige Harry slår till igen :-(Nu blev jag riktigt irriterad!!! Köpte en tub med (akvarie) silikon och började leta läckor och täta. DET SKALL BLI BRA!!!  Nu var det då dags för vattentest nr 2 och NU VAR DET TÄTT!!!!!!

Så ett par veckor senare än planerat är guldfiskarna på plats, enkelt  :-)

Har också börjat med renoveringen av huset på allvar igen. Har satt upp ett mål för mig själv som innebär att jag måste renovera hall-trappa-hall innan jag ”får” köpa ny medialösning till vardagsrummet. Måste få tummarna loss nu. Fet LED tv, surround sound och en Mac mini hägrar i fjärran !

Nu låter det som jag bara börjat blogga om hem och hus men så är ju naturligtvis inte fallet!!! Har inte helt glömt fisket ;-)

Har börjat att ladda upp inför hösten genom att fixa till tunnan för betesfisken. Håller även på att säkra tillgången på betesfisk under vintern. Vill INTE vara utan betesfisk!!!

Har även målat några Bustrar. Märkte sist att färg+lack släppte efter typ 30 gäddor. Samtidigt har det betet blivit ommålat typ 5 ggr med olika färger så det var kanske inte så konstigt :-)
Planen med LV1 lack var ju att göra beten som höll. Har dock testat med en annan typ av grundfärg nu. To be continued…..

Har också glömt att berätta hur man viktar om en Buster. Gör det nu så är det avklarat :-)

Hittade ju en ”het” färg för ett tag sedan som bara fanns i sjunkande men som jag ville ha i slow float. Här kommer en skola för omviktning av Buster Jerk.
Här kommer jag att visa hur man viktar om en sjunkande till flytande men det är i sort sett samma förfarande att vikta om en flytande till suspending eller superflytande till slow float.

1.Börja med att borra in till rasselkammaren. Denna ligger precis framför krokfästet vid buken. Kolla mina röda linjer. Jag har gjort en mall som är grym :-) En sida för BJ och en till BB.

Börja med ett litet hål för att kunna centrera hålet till centrum och gå sen upp till 8,5mm.

Ta sen ut båda blykulorna. En sjunkade BJ har 2 st 8,5mm kulor i kammaren.Nu skall vi börja vikta. Jag använder luftgevärskulor fr Hobbex. Dessa är bra. Går naturligtvis även med kulbly.

Nu börjar viktningsförfarandet. Lägg i det antal kulor du tror funkar, tejpa igen hålet, sätt på krokar, ringar och tafs och lägg i en vattentank. Betet skall vara flytande nu för sen tillkommer epoxy i hålet samt ev lack på betet. Detta sänker flytförmågan.  I detta fall använde jag 3 kulor och flytet motsvarade då en Buster Shallow. Bra att jämföra med en shallow hur den beter sig.Efter att du är nöjd skall hålet limmas igen. Jag använder en liten plastbricka på insidan med en tråd i och sen fyller jag på med epoxy i två omgångar. Andra omgången limmar du igen hålet efter tråden.


Efter torkning är det slipning, målning och LV1 lack som gäller om man vill. Går även bra att fiska med betet direkt utan slipning och målning. På just detta betet kan man inte se att jag har borrat och limmat. Lacken trollar!!! Har ingen bild på det färdiga resultatet här nu men det kommer om jag inte glömmer det:-)

Mitt bete blev lite för tungt och betet sjönk när det var färdiglackat. Jag var tvungen att byta till Owner 1/0 krokar samt mindre fjäderringar och då fick jag istället ett svagt flytande bete med ett otroligt häng. Kan lätt göra 5 sekunders vevstopp utan att betet flyter upp som en kork. GRYMT!!!


Har dock märkt att min LV1 lack nu börjat bli seg som sirap och då ”funkar” den inte längre. Det blir bara en massa j-vla bubblor. Skall måla upp en omgång Buster Shallow och sen göra en masslackning annars blir det bara onödigt dyrt.

Håller också på att slutföra min bakre jerkplattform till båten. Blir grym!! Hoppas jag :-)

Alla delar är klara och väntar på montering. Skall bli underbart skönt att kunna stå ordentligt när vinden friskar på utan att vara rädd för att snubbla i vattnet.

Och fisket då?

Jo jag har kört 3 pass nu under veckan som gått.

Pass1:
Tog en mycket kort tur efter jobbet och den gav faktiskt en liten gädda. Kul med fisk. Fick den på min egenviktade ”gäddbuster”.Pass2:
Dagen efter den förra minituren blev det en till. Denna gången så lyckades jag landa en fisk till och denna högg efter ett par jerk på lååång lina. Kul!! Ingen tia men en trevlig fisk. Även denna högg på min ”gäddbuster med superhäng”.

Pass3:
Tog ledigt halva Fredagen för att köra gäddmete tillsammans med Stefan.
Vittjade min mjärde på morgonen men den innehöll bara 1 miljon småfiskar, 3 lite större samt en stor guldfisk. Behöll de 3 större samt tog hem guldfisken till mitt TÄTA akvaraium :-)

Jobbade sen en halvdag innan jag mötte upp med Stefan och försökte meta upp lite betesfisk.
Detta gick bra förutom att storleken var ynklig…….

Till sist började vi dock meta gädda. Jag körde med bottenmet pga den kraftiga blåsten och Stefan körde med flöte.

Efter ett par timmar hade Stefan haft ett litet hugg och jag inget. Vi beslutade oss då för en liten längre förflyttning.

Väl på plats på nya stället riggade vi 2 spön med bottenmete.

Nu började väntan igen och när jag hämtade mitt glömda spö vid bilen missade Stefan ett hugg på bottenmetet. Var dock inget stort om man tittade på bitmärkena.

Nu körde vi även var sitt spö med flötmete.

Trots att allt verkade helrätt var fiskelyckan väldigt dålig.
Jag hade 2 hugg på mitt flötmete men inget mer än så :-(

Stefan hade inget hugg på sitt men det var kanske inte så konstigt då hans mete var mer i hinken än i vattnet ;-)  Never give up!!

Vi två har väldigt olika teorier om hur man lurar storgäddan.

Min är att man måste vara otroligt försiktig vid vattenkanten (gärna inte vara där överhuvudtaget)samt att man ofta måste nöta ut storgäddan i timmar eller dagar trots att det ibland känns stendött.

Stefans är att det inte är så viktigt hur man rör sig vid kanten samt att det inte är lönt att nöta längre stunder.

Jag har fått 5 st över 10kg och Stefan … noll.

Man kan bara spekulera i vad som funkar bäst?  Bli inte arg nu Stefan ;-)

Jaja oavsett taktik lyckades ingen av oss landa något trots denna halvseriösa satsning.

Vi vet att detta ställe är segt men när det väl hugger kan det vara ordentligt bra.

Min plan är att snart vara tillbaka och då köra med jerk.

Mitt årsbästa hade mått bra av en liten höjning :-)

Vi vet att där garanterat finns 10++ fisk…………………

SKITFISKE!!!

Totalt antal gäddfisketurer i öppet vatten  2012 :47st
Totalt antal gäddfisketurer från isen 2012 : 6st
Övriga fisketurer 2012 :3st
Antal isgäddor 2012: 2st
Antal öppet vatten gäddor: 149st
Hundraklubbare 2012: 1st
10+ 2012: 1st
Årsbästa 2012(Gädda): 10,0kg 120129 113cm
Hundraklubbare totalt: 14st
10+ totalt : 5st
IS PB (Gädda): 10,3kg 110301 103cm omkrets 52cm
JERK PB (Gädda): 13,1kg 110318 längd 113cm
FLÖTMETE PB (Gädda): 9,4kg 101107 längd 110cm
BOTTENMETE PB (Gädda): typ 2-3 kg :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar